Slim een beter energielabel

Steeds vaker komt de vraag bij ons hoe een gebouw verbeterd kan worden naar energielabel C, of nog beter: energielabel A. Logisch, want in 2023 moeten alle kantoren verplicht een over een C-label beschikken. 

Dat extra isolatie of een zuiniger ketel positief is voor het energielabel mag duidelijk zijn. Hieronder een opsomming van enkele minder voor de hand liggende maatregelen met vaak een groot effect op het energielabel.

  1. Verander de functie van het gebouw

Krijgt het gebouw een nieuwe bestemming? Dan is het handig om te weten dat gebouwen met (deels) een bijeenkomstfunctie vaker een beter label hebben dan een kantoorgebouw. Dit heeft te maken met de standaardwaarden die in de rekenmethodiek meegenomen worden voor beide functies. Simpel gezegd: Men gaat ervan uit dat het in een bijeenkomstruimte niet zo warm gestookt hoeft te worden als op kantoor. Heeft het gebouw een winkelfunctie, dan komt u helemaal gemakkelijk aan een goed label.

  1. Verwijder het systeemplafond

Gebouwen met een gesloten plafond zijn minder goed in staat om tijdelijke pieken in warmte- en koudevraag op te vangen. De betonnen constructie, die veel warmte en koude in zich kan opnemen, is namelijk slecht bereikbaar. Het verwijderen van een systeemplafond heeft daarom een positief effect op het energielabel.

  1. Ventileer minder (maar beter)

Oude ventilatiekasten kennen vaak maar één stand: maximaal. Zelden komt het echter voor dat deze capaciteit echt nodig is. Door dit goed te inventariseren en alleen te ventileren als het nodig is (door bijvoorbeeld CO2-sturing), kan er een kleinere ventilatiekast worden geplaatst die bovendien terug kan toeren in capaciteit op het moment dat er minder vraag is.

  1. Verlicht met LED

Verlichting heeft veel invloed op het energielabel. Door van tl-verlichting over te gaan op LED-verlichting, voorzien van aanwezigheids- en daglichtdetectie, kan een flinke energielabelwinst behaald worden.

  1. Verander naar nieuwbouwlabel

Uw gebouw helemaal gerenoveerd en geklimatiseerd met de nieuwste technieken? Dan is er waarschijnlijk een beter label te behalen dan een A-label. Met de opnamemethodiek van het Energielabel Nieuwbouw (BRL9500-06) kan ook een A+ t/m A++++ label behaald worden.

Uiteraard is ieder gebouw anders en zullen bovenstaande maatregelen op het ene pand veel meer effect sorteren dan op het andere. Benieuwd op welke manieren u het slimst uw label kunt verbeteren? Neem dan contact met ons op.

 

Julian van der Veer, senior-adviseur