Waarom een Energielabel Nieuwbouw?

In 2014 deed ik als één van de eersten examen voor adviseur Energielabel Nieuwbouw. Langzaam neemt de vraag naar dit product toe: meer en meer bedrijven zien het voordeel ervan.

Er zijn 6 redenen waarom het slimmer is een Energielabel Nieuwbouw op te laten stellen in plaats van een regulier energielabel.

1. Maar 20% van de gebouwen ‘klopt’.
Van de circa 25 gebouwen waarvoor ik afgelopen jaren een Energielabel Nieuwbouw heb opgesteld, behaalde slechts 20% de vooraf berekende EPG-norm.
Natuurlijk is het vreemd: Een staafmixer koop je niet zonder een pagina’s dikke handleiding en garantieverklaring. Een gebouw echter, of het nu een woning is of een kantoortoren, koop je ‘op zicht’. Opleverpunten worden wel gesignaleerd en hopelijk opgelost, maar wat is de energetische situatie? De zwetende adviseur die alle energiebesparende opties aanvinkt om aan de vereiste EPG-norm te voldoen, weet al dat na het verkrijgen van de vergunning tijdens bouwvergadering van deze opties een aantal worden geschrapt. Te duur. Ondertussen schiet de EPG naar boven, zonder dat iemand het doorheeft.

2. O, die vervelende bouwdetails
Mijn mening is dat je als opdrachtgever gewoon recht hebt op een uitstekende documentatie van de bouwfase, vooral van die onderdelen die je later niet meer ziet. Hoe wordt je isolatie aangebracht? Hoe sluit de gevel aan op het dak? Is die leiding in de kruipruimte wel (voldoende) geïsoleerd? Zijn bouwfolies juist en zorgvuldig aangebracht? Het slordig omgaan met zulke details zorgt niet alleen voor energieverlies, maar ook voor bouwkundige problemen in de toekomst. Het fotodossier, onderdeel van het Energielabel Nieuwbouw, zorgt voor controle tijdens de bouw op deze essentiële punten.

3. Met of zonder plussen
Het reguliere energielabel kent een classificering van A t/m G. Met een Energielabel Nieuwbouw is het mogelijk om ook een A+ t/m A++++ label te behalen. Voor opdrachtgevers met hoge ambities is dit opnieuw een mogelijkheid om zich te onderscheiden.

4. Nee, het is niet duurder
Dit is het misverstand: Een Energielabel Nieuwbouw zou duurder zijn dan een regulier energielabel. Dit hoeft niet. Belangrijk is dat de EPG-berekening goed in elkaar steekt en geen ‘natte-vinger-werk’ is. Bij de controle hiervan, want dat is het opstellen van een Energielabel Nieuwbouw, scheelt dit veel correctiewerk. Ook is het mogelijk om het softwarebestand over te dragen aan de controleur, zodat deze hierin kan verder werken. Uiteraard speelt het ook een rol of het aanleggen van een fotodossier mee wordt genomen: dit is uiteraard arbeidsintensief. Vaak kan een directievoerder of aannemer deze taak overigens uitstekend op zich nemen.

5. Voorkom ‘slimme’ besparingen
Uiteraard is afzuigventilatie met een standenschakelaar goedkoper in de aanleg dan sturing op CO2. Ook op het gebied van pompen kan er door de installateur worden bespaard. En waarom zou je precies die isolatie toepassen die door de adviseur is voorgeschreven? Wel, omdat je jouw gebouw ook voor de toekomst zeer energiezuinig op de kaart wilt zetten en omdat je wilt dat je echt krijgt waarvoor je hebt betaald.

6. Ook voor bestaande gebouwen
Het is onjuist dat alleen bij nieuwbouw dit label kan worden opgesteld. In principe is het voor alle gebouwen mogelijk, maar zeker als het nog geen 5 jaar oud is, is de kans groot dat er een label behaald kan worden, hoger dan A. Het aanleggen van een bouwdossier is dan niet meer mogelijk, maar met gebouwthermografie kan achteraf alsnog een scan worden gemaakt van eventuele warmtelekken.

Nog niet overtuigd? Neem contact met mij op voor meer informatie.

Julian van der Veer, senior adviseur